Tokom života postajemo konkuretniji ukoliko razvijamo različite kompetencije i kvalifikacije. Jedna od najvažnijih socijalnih veština u 21. veku, primenjiva u svim oblastima života jeste – izlagačka pismenost, sposobnost da izrazimo sebe i svoje ideje na sugestivan, uverljiv način, pravilnom upotrebom glasa, govora, neverbalne komunikacije.
Upravo iz tog razloga, Udruženje „Izražajnost“ osmislilo je projekat koji ima za cilj da osvesti značaj razvijanja kulture govora za uspeh u životu, kao i da nauči decu i mlade kako da se pravilnom upotrebom glasa i govora izdvoje od proseka i površnosti.
U sklopu projekta deca i mladi će poboljšati svoje govorne navike a istovremeno biti u mogućnosti da svojim vršnjacima prenesu novostečena znanja, čime se širi uzorno govorenje koje može služiti za primer.

U toku procesa obuke učesnici će naučiti (radionice su izrazito praktične i interaktivne):
– Kako da ublaže i umanje strah od nastupa pred publikom,
– Kako da govore na artikulisan, razložan, dinamičan način,
– Kako da vladaju svojim govorom tela i da ga usklađuju sa rečima,
– Kako da ono što izgovaraju bude zanimljivo i slikovito.

Naučena znanja primenjiva su u svim oblastima privatnog i poslovnog života pojedinca, uključujući i:
– Odgovaranje na času u školi,
– Prilikom razgovora za posao,
– Tokom izlaganja i držanja prezentacije (mnoge školske obaveze baš i jesu u formi prezentacija),
– Prilikom nastupa u medijima,
– Prilikom nastupa u sklopu novih tehnologija (vlog, društvene mreže, tutorijali na jutjubu, vebinari…), itd.

Stručnjaci iz oblasti dikcije i kulture govora održali su časove kulture govora u Novom Sadu (OŠ „Prva vojvođanska“, OŠ „Đorđe Natošević“ i OŠ „Ivo Lola Ribar“, OŠ „Sonja Marinković“), Srednjoj stručnoj školi u Vrbasu, Gimnaziji i ekonomskoj školi „Dositej Obradović“ u Bačkoj Topoli i Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, gde je deci dat veoma važan podsticaj da neguju način svog izražavanja. Od neprocenjivog je značaja to što su deca u sklopu projekta imala mogućnost da razmene iskustva i da se umrežavaju.