Karavan kulture govora sprovodi se u okviru nacionalne kampanje „Negujmo srpski jezik“, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Kultura govora je poprilično zapostavljena, u javnoj sferi ona je često ispod poželjnih standarda koje jedno društvo treba da neguje. Jedan od glavnih ciljeva ovog svojevrsnog Karavana jeste u osnovi i razlog pokretanja čitave kampanje Negujmo srpski jezik a to je da kultura govora bude bitna tema u našem društvu. Što više gradova i mesta obiđemo, naša misija će biti uspešnija, naša strategija dugoročnija.

U svakom gradu organizuju se radionice sa decom i mladima, koji imaju priliku da dobiju niz korisnih saveta ali i da kroz praktične vežbe dobiju uvid o tome o čemu bi konkretno trebalo više da rade da bi nadalje razvijali kulturu govora. Radionice vode Slobodan Roksandić, master komunikolog i diplomirani glumci Marko Milovanović i Milan Bosiljčić.
Pravi predvodnik ovog našeg Karavana je neko čija kultura govora može da nam posluži za uzor. 2012. je došao u Srbiju, 2015. postao srpski državljanin. Za sve to vreme marljivo učio srpski jezik i kroz svoje javne govore poslao snažnu poruku da radom i trudom može mnogo da se postigne. Zato smatramo da je izuzetno važno da mladi širom Srbije čuju njegovu priču i dobiju na taj način podsticaj da se i oni više bave negovanjem kulture govora. Još je davno Smiljka Vasić zapisala: „Dobar govor se uči uz dobar uzor i dovoljan broj podsticaja.“ Arno Gujon. Nosilac ordena Svetog Save prvog stepena (SPC) i dobitnik zlatne medalje koju dodeljuje predsednik države.

U sklopu posete svakom mestu, pored radionica sa mladima, održava se i tribina za širu javnost. Na tribini, osim Arno Gujona i Slobodana Roksandića, govore i dr Radovan Knežević, profesor dikcije, a u Republici Srpskoj profesor Milorad Telebak, lingvista.
Svako ko želi da jasno i glasno kaže drugima do čega mu je stalo, treba da se usavršava na ovu temu. Svi želimo da nas ljudi zapamte, da zainteresujemo druge svojom pričom, zar ne? Možemo se podsetiti reči velikog Milana Šipke: „Nemušt čovjek ne može biti uspešan ni u udvaranju, a kamoli u nekim važnim poslovima“. Kao i onu parolu: REČITOST JE ISPLATIVA.

U toku procesa obuke učesnici saznaju:

– Zašto je važno negovati kulturu govora,
– Šta sve spada u kulturu govora,
– Na koji način unapređivanje kulture govora neguje srpski jezik,
– Kako je Francuz Arno Gujon dostigao visok nivo izražajnosti na srpskom jeziku,
– Kako ispraviti loše govorne navike i dr.

Karavan kulture govora je do sada održan u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kikindi, Mionici, Požarevcu, Nišu i Beču (zahvaljujući podršci Ministarstva spoljnih poslova Srbije).
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržalo je realizaciju Karavana kulture govora na teritoriji Republike Srpske – Banjaluka, Zvornik, Prijedor, Brčko, Doboj, Istočno Sarajevo i Trebinje.

REPUBLIKA SRBIJA

DIJASPORA

REPUBLIKA SRPSKA