Kako savladati tremu – pitanje na koje mnogi žele odgovor.

Trema je uobičajena pojava i sasvim je prirodno da pred nastup osećamo strah. Govor pred publikom najčešće predstavlja izlazak iz zone udobnosti. Upravo iz tog razloga, čak i profesionalni govornici, posle dugogodišnjeg iskustva, imaju tremu. Pravo pitanje nije kako eliminisati tremu, već kako se navići na nju i kako je kontrolisati. Kako da te leptiriće u stomaku navedemo da lete u formaciji?

Stručnjaci se slažu da je glavno oružje u borbi protiv treme – priprema. I to ne bilo kakva priprema, već priprema koja je temeljna, višeslojna. Da bismo delovali staloženo, ležerno, samouvereno, što je odlika dobrih govornika, dužni smo da uvežbavamo svoj nastup, da posedujemo veliko znanje iz oblasti koju izlažemo.

Pod jedan, treba da znamo bar sedam puta više od onoga što ćemo reći. Na taj način čvrsto stojimo iza izgovorenih reči, smanjujemo mogućnost da nas nešto zatekne. Dejl Karnegi, pisac kultnih naslova na temu psihologije uspeha, predlaže da, prilikom pripreme, sebi postavimo što više takozvanih pretpostavljenih pitanja. Ukoliko odgovorimo na sva ta pitanja, bićemo sigurni u sebe, bićemo mirni. Takođe, precizno uvežbajte nekoliko prvih rečenica, to će vam dati potrebnu snagu.

Pod dva, pored sadržaja, izuzetno je bitno osmisliti način izlaganja – tempo, ritam govora, tehnike isticanja ključnih poruka, osvestiti govor tela.

I na kraju, na red dolazi njeno veličanstvo – proba. Pre nastupa, na bazi planiranog nacrta izlaganja, treba napraviti generalnu probu, koja će nam jasnije stvoriti sliku o tome koliko smo zaista uspešni. Bilo bi najbolje kad bismo generalnu probu snimili i zatim pogledali, jer ćemo na taj način uvideti greške i prostor za napredak, kako bismo na „premijeri“, pred stvarnom publikom izveli najbolju verziju svog izlaganja.

Usled pojačane treme pred nastup, većina ljudi diše plitko, što umnogome otežava govornu interpretaciju. Naučite da dišete duboko, pravite pauze u govoru koje će imati za cilj da publika lakše prihvati prelomne tačke vašeg izlaganja. Istovremeno ćete dobiti priliku da udahnete, da se osnažite neophodnom količinom vazduha, što će vam u značajnoj meri olakšati nastavak govora. Ne dozvolite da tokom nastupa disanje funkcioniše mimo vaše volje. Preuzmite stvar u svoje ruke!

Postoji još jedan važan pojam u uspešnom suočavanju sa tremom – vizualizacija. Uoči nastupa prizovite u svest neku prijatnu situaciju iz prošlosti, nešto u čemu se uvek osećate prijatno. Budite konkretni i detaljni – ko je u vašem okruženju, kakvi su mirisi, ukusi, kakva je temperatura. Mozak je vrlo moćan, učiniće da se automatski osećate bolje, bar približno onako kako ste se osećali u zamišljenim okolnostima. Još jedan koristan savet – zažmurite i zamislite pozitivan ishod svog nastupa, sve ide kako treba, publika je oduševljena, dobijate aplauz…

Kao i u svemu, i u borbi protiv treme od ogromne koristi je praksa. Ne izbegavajte nastup pred publikom. Naprotiv, tražite povod da uzmete reč u javnosti. Iskažite svoj stav na sastanku u firmi, predložite nešto na roditeljskom sastanku, ispričajte vic u društvu na proslavi godišnjice mature. Nemojte se sklanjati u mišju rupu i ponavljati u sebi „nije to za mene, ne mogu ja to, ja to ne mogu“. Što više bežite od problema, teže ćete ga rešiti. Ohrabrujuća vest je da su mnogi priznati govornici, čuveni poslovni ljudi, političari, voditelji, menadžeri počeli svoju govorničku karijeru na nesiguran, uplašen i neubedljiv način.

Koliko bi bilo lakše i lepše kad bismo pred nastup umesto straha osećali ushićenje da hrabro, glasno i jasno prenesemo svoje misli i ideje i utičemo na druge svojim govorom?!